Particuliere verzekeringen

Met een verzekering dek je een financieel risico af. In Nederland zijn er twee soorten verzekeringen: schadeverzekeringen en sommenverzekeringen.

Met een schadeverzekering verzeker je jezelf tegen de financiële gevolgen van schade. Bijvoorbeeld aan je woning of voertuig. Voor een vaste premie per maand neemt de verzekeraar de kosten op zich wanneer er sprake is van schade of diefstal.

Een sommenverzekering sluit je af voor de gezondheid of het leven van een persoon. De verzekeraar betaalt uit wanneer gebeurt waar je voor verzekerd bent. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt raakt of om de uitvaart te financieren bij overlijden.

Schadeverzekeringen voor particulieren

Zorgverzekering

Een zorgverzekering verzekert de zorgkosten die je bijvoorbeeld bij een huisarts of ziekenhuis maakt. Afhankelijk van de zorgverzekering die je afsluit, kun je je ook laten verzekeren voor tandartskosten, fysiotherapie en andere specialismen die buiten het basispakket vallen.

Auto- en motorverzekering

Met een auto- of motorverzekering verzeker je jezelf tegen schade die je met jouw voertuig bij een ander veroorzaakt. Voor schade aan je eigen voertuig draai je in de basis zelf op. Wanneer je schade veroorzaakt, dekt de verzekeraar de kosten aan het voertuig van de ander, maar ook de eventuele zorgkosten. Deze verzekering is uit te breiden naar dekking van schade aan je eigen voertuig: door hagel, storm, brand of diefstal en schade door eigen toedoen.

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt financiële schade aan je huis. Door brand, storm, water of neerslag, maar bijvoorbeeld ook door de aanrijding van een auto. Schade door slecht onderhoud, opzet of roekeloosheid wordt niet verzekerd. Aanvullend kun je schade aan glas verzekeren door eigen schuld of onverwachte ongelukken.

Inboedelverzekering

Spullen in je huis verzeker je met een inboedelverzekering. De verzekeraar dekt schade (tot aan een afgesproken bedrag) die veroorzaakt wordt door brand, diefstal, storm, vandalisme of een lekkage. Schade door normaal huishoudelijk gebruik of onvoorzichtigheid wordt niet verzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf tegen schade die je toebrengt aan (de spullen van) anderen. Per ongeluk een glas wijn over de nieuwe bank van een kennis laten vallen? Maar denk bijvoorbeeld ook aan een dakpan die van je huis valt en schade toebrengt aan bezit van de buren. Schade door opzet wordt niet vergoed.

Reisverzekering

Met een reisverzekering verzeker je jezelf tegen materiële schade en zorgkosten in het buitenland. Ook ontvang je hulp bij een ongeluk, ziekte of overlijden en worden extra reis-, verblijf- en telefoonkosten vergoed.

Annuleringsverzekering

Met een annuleringsverzekering krijg je (een deel van) de reissom terug wanneer je een reis moet afzeggen of vroegtijdig moet afbreken. Bijvoorbeeld door een overlijden, ongeval of ernstige ziekte in de familie. Je kunt kiezen tussen een doorlopende annuleringsverzekering of een losse verzekering per reis.

Rechtsbijstandverzekering

Verzeker jezelf tegen kosten voor hulp en advies bij juridische problemen. Je wordt geholpen door juristen in dienst van de verzekeraar. Een rechtsbijstandverzekering dekt geen situaties die je aan ziet komen. Je moet de verzekering dus al afgesloten hebben voordat je weet dat je hem nodig gaat hebben.

Welke schadeverzekeringen voor particulieren zijn verplicht?

In Nederland is de zorgverzekering verplicht. Iedereen vanaf 18 jaar moet in ieder geval de basisverzekering afsluiten. Kinderen tot 18 jaar oud zijn gratis meeverzekerd met hun ouder(s) en hebben geen eigen risico.

Voor bezitters van gemotoriseerde voertuigen is een auto- of motorverzekering (WA) verplicht. Deze sluit je af per voertuig. Wanneer je jouw voertuig uitleent, is hij of zij dus ook verzekerd.

Sluit je een hypotheek af? Hypotheekverstrekkers verplichten je dan om een opstalverzekering af te sluiten. Je huis is namelijk het onderpand van je hypotheek.

Besparen op je schadeverzekeringen

Mensen sluiten vaak op verschillende plekken schadeverzekeringen af. Bij hun bank sluiten ze een doorlopende reisverzekering af, via internet zoeken ze de goedkoopste autoverzekering en weer ergens anders nemen ze een opstalverzekering. Terwijl alles op één plaats veel overzichtelijker én (vanwege pakketkorting) goedkoper is!

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op.